Interviu cu Armands Umbraško, lider și coordonator al proiectului Young Car Mechanic

Young Car Mechanic este o inițiativă care a intrat definitiv în calendarul evenimentelor auto. Competiția este susținută în fiecare an de către cei mai importanți furnizori și producători de piese de schimb. Ediția de anul trecut a marcat cea de-a 7-a oară când am putut afla cine este cel mai bun tânăr mecanic auto și o apariție strălucitoare pe piața auto. Iată interviul nostru cu Armands Umbrasko, lider și coordonator al proiectului Young Car Mechanic.


Rafał Pierzgała: - Care este cel mai provocator aspect al organizării unui concurs pentru tineri la nivel european?

Armands Umbrasko: - Cel mai important aspect este că știm deja care sunt cele mai mari provocări și avem soluții testate pentru aceste provocări. Mă refer la pregătirea sarcinilor tehnice, adaptarea și traducerea sarcinilor în toate limbile diferite, precum și la logistica materialelor pentru sarcini între țări.

- Va crește în viitor numărul țărilor participante la concursul Young Car Mechanic sau numărul actual este considerat optim?

- Proiectul "Young Car Mechanic" și organizatorul acestuia, Inter Cars, sunt deschiși pentru participarea unor noi țări. În 2024 nu va exista niciun nou venit, dar în 2025 ne așteptăm ca cel puțin o țară să se alăture competiției. Aș adăuga că nu numai țările conectate în cadrul Inter Cars Capital Group ar putea fi noi participanți.

- În afară de evaluarea competențelor și a surselor de cunoștințe, în opinia dumneavoastră, în calitate de organizator, ce valoare suplimentară aduce concursul Young Car Mechanic?

- Dacă ne uităm în profunzime, există o listă lungă de beneficii pentru toate părțile implicate. Elevii au o pistă foarte bună pentru viitor și dobândesc o experiență multiculturală. Școlile și profesorii fac schimb de experiență și know-how și au beneficii financiare. Partenerii Young Car Mechanic împărtășesc cunoștințele și know-how-ul pentru viitorii specialiști. Mai important, școlile și profesorii extind aceste cunoștințe la sute de elevi. Competiția ne permite nouă, ca Inter Cars, să realizăm o comunicare mai bună și mai strânsă cu partenerii și furnizorii noștri, un sentiment de apartenență la o familie, precum și o comunicare mai strânsă cu școlile și să le avem ca parteneri de lucru în fiecare zi.

- Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta și ZF Aftermarket - lista mărcilor implicate în susținerea Tânărului mecanic auto este impresionantă. Cât de importantă este selecția partenerilor pentru Young Car Mechanic în contextul competiției?

- Principiul principal al selecției partenerilor este voința fiecărui partener de a se implica în proiect. Toate mărcile menționate sunt partenerii noștri de ani de zile. Există, de asemenea, un factor important care trebuie luat în considerare. Nu putem avea prea multe mărci de sprijin și prea multe sarcini, din cauza participanților și a limitărilor de timp. Așadar, apreciem foarte mult colaborările noastre anterioare și ne străduim să le păstrăm și în viitor. Cu toate acestea, orice parteneri noi sunt bineveniți și vom găsi modalități de cooperare.

- Care sunt opiniile despre Young Car Mechanic în diferite țări, atât în rândul participanților, cât și al profesorilor?

- Nu am auzit niciun feedback negativ. Desigur, trebuie să luăm în considerare diferite nuanțe în fiecare țară - cum ar fi sistemul educațional, numărul de școli și implicarea organizațiilor de stat. Până la urmă, reușim să creăm un eveniment valoros pentru școli și elevi.

- În care dintre țările participante la concursul Young Car Mechanic este cea mai populară profesie de mecanic în rândul tinerilor? Unde a fost aprofundată cu succes pasiunea pentru această profesie?

- Este foarte greu de răspuns. Așadar, aș vrea să spun: este la fel în toate țările. Un aspect pe care pot să îl menționez cu siguranță este atitudinea din țara mea natală - Letonia. Calitatea și popularitatea profesiei de mecanic auto a crescut semnificativ în ultimii 15 ani, în timp ce în Letonia se organizează concursuri.

- Ce rol joacă competențele transversale în profesii precum cea de mecanic și cum servește concursul Young Car Mechanic drept exemplu ilustrativ în această privință?

- Ne-am putea imagina că mecanicii sunt oameni care au ales să lucreze cu mașini în loc să comunice cu alți oameni, dar adevărul este că acei băieți pe care îi întâlnim în diferite etape ale concursului sunt foarte comunicativi și inteligenți. Așadar, în viața tinerilor mecanici este implicată o gamă largă de competențe transversale.

- Cum se compară concursul Young Car Mechanic cu alte concursuri similare în ceea ce privește organizarea, cunoștințele, prestigiul și calitatea?

- Nu există o listă lungă de comparat - putem menționa concursuri, cum ar fi World Skills și Euro Skills. Dacă trebuie să comparăm, acestea sunt două abordări diferite în ceea ce privește elementele de bază. World Skills și Euro Skills recompensează doar o execuție tehnică și au un prestigiu foarte mare și o istorie îndelungată. Young Car Mechanic este mult mai mult decât atât. Este vorba despre celelalte valori: construirea de relații, comunicare, standarde foarte înalte de implicare a școlii tehnice în proiecte, predare și învățare.

- Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante valori educaționale pentru tineri transmise prin intermediul concursului Young Car Mechanic?

- Cu siguranță, trebuie să menționăm diversitatea și experiența practică.

- Este competiția Young Car Mechanic și un spațiu pentru formarea de noi conexiuni sau prietenii între participanți la nivel internațional?

- Absolut. Este foarte vizibil cât de pozitivi și de deschiși sunt concurenții unul față de celălalt în timpul concursului Tânărul mecanic auto.

- În timpul concursului, are loc, de asemenea, un schimb de experiență între studenți și educatori în domeniul mecanicii și mecatronicii. În ce aspecte se pot completa reciproc cel mai frecvent cu informații?

- Cred că depinde de locul unde este cel mai necesar, dar există o observație foarte frecventă pe care o vedem în timpul concursurilor. Profesorul îi explică ceva unui elev, iar această comunicare se transformă în dialog. Întotdeauna există opinii de ambele părți care sunt deschise la discuții.

- Vă mulțumim pentru această conversație valoroasă.

- Vă mulțumim.